‘Ondernemen is topsport’ is een uitspraak die je veel hoort en waarmee men wil aangeven dat er veel overeenkomsten zijn tussen beide. Zo heb je uithoudingsvermogen nodig, een hoog zelfvertrouwen en moet je bereid zijn om hard te werken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het omgekeerde ook geldt: topsport is ondernemen! 

De Nederlandse overheid heeft in 2018 besloten om extra geld te investeren zodat Nederland op internationaal niveau als topsportland op de kaart blijft staan. Maar voor de niet-olympische sporten in Nederland is dat niet altijd even toegankelijk. Neem bijvoorbeeld rugby: het Six Nations toernooi is weer begonnen en komend najaar vindt de Rugby World Cup plaats in Japan. Steeds meer mensen volgen deze sport, Nederlandse (sport)zenders zenden de wedstrijden vaker uit, en rugbyclubs door het hele land groeien in ledenaantallen. 

Ruim tien jaar geleden is de Nederlandse Rugby Bond een programma gestart om jonge getalenteerde Nederlandse spelers te selecteren en via Rugby Academies verder te ontwikkelen om zodoende de sport in Nederland naar een hoger (internationaal) niveau te brengen. Inmiddels zijn er 6 academies in Nederland waar talentvolle spelers dagelijks twee uur training van (inter)nationale toptrainers combineren met hun middelbare school. 

De financiering van deze programma’s is echter hoofdzakelijk afhankelijk van leerling bijdragen. En dus moeten topsportopleidingen als de rugby academies niet alleen talent opleiden, maar óók ondernemen om aanvullende financiële middelen aan te trekken waardoor ze hun trainingsprogramma’s verder kunnen ontwikkelen en uitbouwen.

Vanuit mijn House of Entrepreneurship adviseer ik organisaties over ondernemerschap en innovatie maar support ik ook Rugby Academy Zuid. Door ideeën in te brengen of mijn netwerk ter beschikking te stellen. En in dit geval door het sponsoren van jassen voor de trainers en vaste vrijwilligers. Op hun beurt inspireren zij mij als ondernemer, door hun gedrevenheid en enthousiasme om met beperkte middelen het maximale te realiseren. 

Voor iedereen die topsport in het algemeen en rugby in het bijzonder, een warm hart toe draagt: Give it a try! En wie weet speelt Nederland wel mee in de Rugby World Cup van 2023.Vriend, donateur of sponsor worden? Mail: penningmeester(at)razuid.nl.

En als jouw onderneming wel wat hulp kan gebruiken bij ondernemerschap of innovatie, dan kun je uiteraard bij mij terecht.